Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μαθητικό Συνέδριο "Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη", στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη διοργανώνουν εφέτος το τρίτο στη σειρά μαθητικό συνέδριο με θέμα: "Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη".

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παράλληλα με το συνέδριο, που περιλαμβάνει εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα πραγματοποιηθούν ...
απαγγελίες ποιημάτων, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε χώρους που συνήθιζε να επισκέπτεται ο Σεφέρης κατά τα ταξίδια του στην Πόλη, συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα: «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη».

 Επιπλέον, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, να επισκεφτούν ιστορικές κοινότητες, να γνωρίσουν τη μακραίωνη παράδοση και τη μεγαλοπρεπή φιλοξενία της Πόλης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, μαθητές και καθηγητές από 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία και την Πόλη. Το Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων υπέβαλλε υπόμνημα υποψηφιότητας για συμμετοχή του στο συνέδριο, στην κ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Στο υπόμνημα αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας του Λυκείου, δράσεις και πρωτοβουλίες, τιμητικές διακρίσεις αλλά και ενδεχόμενοι σχεδιασμοί για μια δημιουργική συμμετοχή του σχολείου στο συνέδριο.
 Κατόπιν αυτού, το Λύκειο Πεδινής δέχτηκε πρόσκληση συμμετοχής από το Ζωγράφειο Λύκειο, την οποία αποδέχθηκε με ενθουσιασμό και θα συμμετάσχει στο συνέδριο με μια ομάδα που αποτελείται από 13 μαθητές και 3 υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.
 Ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του σχολείου ορίστηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ο κ. Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος και συγγραφέας.
Η θεματική ενότητα του Λυκείου Πεδινής, έχει τον τίτλο: «Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄». Η παρουσίασή περιλαμβάνει εισήγηση, θεατρικό δρώμενο με βάση το σεφερικό ποίημα «Ελένη», βίντεο και μουσική παράσταση.

Επιπλέον, οι μαθητές του Λυκείου Πεδινής συμμετέχουν στις απαγγελίες ποιημάτων και στις συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο. Πέραν της εργασίας τους, ετοίμασαν και ένα καλαίσθητο τεύχος για τον ιδρυτή του Ζωγραφείου Λυκείου, ηπειρώτη στην καταγωγή Χρηστάκη Ζωγράφο, προκειμένου να διανεμηθεί τιμητικά σε όλους τους συνέδρους.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν είναι οι: Αντωνίου Παρασκευή, Διαμαντοπούλου Μαρίνα, Κοσμάς Θεοφάνης, Λεοντάρη Αλεξάνδρα, Νάκκας Νικήτας, Νούσης Χρήστος-Μάριος, Πεζοδρόμος Άγγελος, Σιαφάκα Στεφανία, Σίντος Δημήτριος, Σταμάτη Ελισσώ, Τσιτώνη Κωνσταντίνα, Τόλη Αγγελική, Φώτος Γεώργιος.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνου Λάμπρος, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Πεδινής, Στάμου Ευαγγελία, φιλόλογος, Ντέλλα Αθηνά, φιλόλογος

 Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, σημερινός διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου, όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο «θα συναντηθούν στη μαγική Πόλη, στην πόλη των πόλεων, όχι μόνο για να ζωντανέψουν το λόγο του ποιητή, αλλά για να ανοίξουν δρόμους, για να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους και κυρίως με την ανοιχτή καρδιά τους θα βοηθήσουν να αναδυθεί η ελπίδα για το αύριο».

Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο στη διεύθυνση livemedia.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 26510917562651091756


  Bookmark and Share